"Η δεύτερη πιο ζεστή αγκαλιά μετά τη δική σας..."

"Η δεύτερη πιο ζεστή αγκαλιά μετά τη δική σας..."

Περισσότερα για μας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.nbnw.gr


Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ποια είναι κατάλληλη εποχή να στείλω το παιδί μου στον Παιδικό Σταθμό;


Αυτό τον καιρό, υπάρχουν πολλές μανούλες, που αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να στείλουν το παιδί τους, για πρώτη φορά, στον Παιδικό Σταθμό.

Να ξεκινήσουν τώρα που είναι άνοιξη - αρχή καλοκαιριού ή να περιμένουν το Σεπτέμβριο; ΄Η μήπως, ακόμα καλύτερα, να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, που το παιδί τους θα γίνει ακριβώς δύο ή τριών ετών;

Θα ξεκινήσω την απάντησή μου με την εποχή που συστήνω ως λιγότερο κατάλληλη:

Ακόμα και αν το παιδί σας φτάνει την ηλικία που εσείς θεωρείτε πως πρέπει να πάει στον Παιδικό Σταθμό τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο, αποφύγετε να το στείλετε αυτή την εποχή. Μπορεί να σας βολεύει, για πολλούς λόγους, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι μια καλή εποχή για να αρχίσει Παιδικό Σταθμό.

Ο χειμώνας είναι μια εποχή που καλώς ή κακώς κυκλοφορούν πολλές ιώσεις. Οι Παιδικοί Σταθμοί έχουμε το "κακό όνομα" πως είμαστε χώροι, όπου ευνοείται η διάδοση των ιώσεων, ως εκ τούτου θα σας συνιστούσα να αποφύγετε αυτούς τους δύο μήνες. Αν δεν μπορείτε, και είναι η μόνη εναλλακτική σας, επιλέξτε αυτή την εποχή, αλλά να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας, πως μπορεί το παιδάκι σας να περάσει αρκετό καιρό άρρωστο στο σπίτι.  Δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά καλύτερα να είστε προετοιμασμένες για το χειρότερο σενάριο και ας μην συμβεί τίποτα.

Ο Σεπτέμβριος είναι μια καλή εποχή για να ξεκινήσει το παιδάκι σας να πηγαίνει στον Παιδικό Σταθμό μια και είναι ούτως ή άλλως αρχή της επίσημης σχολικής χρονιάς. Θα πρέπει όμως, να λάβετε υπ΄ όψιν σας τα εξής:

1) Το παιδί σας θα χρειαστεί κάποιες μέρες να προσαρμοστεί στο σχολείο. Πράγμα που σημαίνει πως ίσως πρέπει να λείψετε κάποιες μέρες από τη δουλειά σας (εφόσον είστε εργαζόμενη) για να είστε παρούσες και να το βοηθήσετε.  Είναι ο Σεπτέμβριος μια καλή εποχή για τη δική σας δουλειά;

2) Το Σεπτέμβριο όλα τα παιδιά του Π.Σ. συμπεριφέρονται για λίγο σαν "καινούρια παιδιά". Έχει μεσολαβήσει το καλοκαίρι, έχουν περάσει αρκετό καιρό με τη μαμά, τον μπαμπά, τον παππού και τη γιαγιά και έχουν λίγο "αποσυντονιστεί". Αυτό σημαίνει πρακτικά, πως ακόμη και τα παιδιά που επαναφοιτούν  σε έναν Π.Σ. θα χρειαστούν δυο-τρεις μέρες για να θυμηθούν πόσα ωραία περνούσαν στο σχολείο, ποιοί είναι οι κανόνες, ποιοί είναι οι φίλοι τους, η δασκάλα τους κτλ., κτλ.  Επομένως, μπορεί να σας ζητήσουν από τον Π.Σ. μια πίστωση χρόνου, πριν ξεκινήσει το δικό σας παιδάκι που θα πάει για πρώτη φορά, μέχρι να υποδεχτούν και να "συντονίσουν" πάλι τα παλιά τους παιδάκια.

3) Ο Σεπτέμβριος είναι μια εποχή που για όλα τα σχολεία είναι εποχή "έναρξης απ' το μηδέν". Καινούρια παιδιά, καινούρια δρομολόγια σχολικών λεωφορείων, καινούριες μαμάδες, καινούρια προγράμματα.  Μην ξεχνάτε, λοιπόν, πως και οι εργαζόμενοι στα σχολεία χρειάζονται λίγο χρόνο, μέχρι να κάνουν το πρόγραμμα του σχολείου να κυλάει, όπως το καλοκαίρι, πριν κλείσουν για διακοπές.  Ως εκ τούτου, υπάρχει μια γενική αναστάτωση και στους εργαζόμενους του Π.Σ...

Είναι προφανές, πως για μένα, πιο καλή εποχή να αρχίσει ένα παιδάκι να πηγαίνει στον Π.Σ. είναι η άνοιξη ή οι αρχές του καλοκαιριού. (εφόσον φυσικά, υπάρχει θέση στον Π.Σ. που θα επιλέξετε και εφόσον, ο συγκεκριμένος Π.Σ. δέχεται νέους μαθητές στο τέλος της σχολικής χρονιάς).

Οι λόγοι είναι οι παρακάτω:
1) Όσον αφορά το θέμα των ιώσεων, θεωρητικά έχουν πλέον υποχωρήσει.  Δεν σας λέω πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να αρρωστήσει το παιδί σας, αλλά είναι σαφέστατα μειωμένες οι πιθανότητες σε σχέση με τους μήνες του χειμώνα.

2) Ο Π.Σ. βρίσκεται ήδη σε μια φυσιολογική ροή και σε ένα πρόγραμμα.  Δεν υπάρχει ο εκνευρισμός των πρώτων ημερών του Σεπτέμβρη, που προανέφερα. Η πλειοψηφία των παιδιών είναι παλιά, ξέρουν το σχολείο, το πρόγραμμα, είναι χαρούμενα, δεν κλαίνε.  Επομένως, το παιδί σας μπαίνει σε ένα ήρεμο περιβάλλον, χωρίς κλάμματα και εκνευρισμούς.  Άρα, ακόμα και αν του έρθει να κλάψει (που είναι φυσιολογικό...), εφόσον θα δει πως τα υπόλοιπα παιδάκια είναι χαρούμενα και χαλαρά, θα σταματήσει γρήγορα και θα αφομοιωθεί κι αυτό στο χαρούμενο κλίμα.

3) Την άνοιξη και το καλοκαίρι τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στον κήπο των Π.Σ. Άρα νιώθουν πιο πολύ πως είναι σε ένα χώρο που τους θυμίζει παιδική χαρά, παρά "σχολείο".  Ομαδικά παιχνίδια, παιδαγωγικές δραστηριότητες, πικ νικ, που μπορεί να γίνονται στον κήπο του Π.Σ. θα κάνουν το παιδάκι σας να χαλαρώσει πολύ πιο γρήγορα...

4) Οι εργαζόμενες μητέρες μπορούν πιο εύκολα να ξεκλέψουν λίγες μέρες από τη δουλειά τους τους καλοκαιρινούς μήνες, παρά το Σεπτέμβριο. Άρα η παρουσία τους στον Π.Σ. για την προσαρμογή του παιδιού είναι πιο εύκολη, απ' ό,τι τους άλλους μήνες.

5) Τα παιδιά ΔΕΝ θα ξεχάσουν το σχολείο στη διάρκεια του καλοκαιριού (σας προλαβαίνω και σας απαντώ, πριν μου κάνετε τη σχετική ερώτηση...). Θα έχουν τις ίδιες αντιδράσεις με τα παιδιά που ήδη φοιτούν στον Π.Σ. Λίγη γκρίνια για δυο-τρεις μέρες, μέχρι να συντονιστούν και να θυμηθούν πόσο καλά περνούσαν το καλοκαίρι, και μετά όλα θα είναι μια χαρά.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο στο να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη εποχή για να στείλετε το παιδάκι σας στον Παιδικό Σταθμό.  Σε κάθε περίπτωση, όποτε και να έχετε σκοπό να το στείλετε, η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να αρχίσετε να επισκέπτεσθε τα σχολεία, τα οποία θέλετε να γνωρίσετε, πριν πάρετε την τελική σας απόφαση.

Καλή επιτυχία και καλή σας αρχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χαιρόμαστε να διαβάζουμε τα σχόλιά σας!